17 august 2011

Om potrivit, loc mai puțin

Tot românu’ parvenit, când părăseşte dulcea ţară de glorie a lui Eminescu, cu coloane infinite şi peisajul acela montan de vis, spre vreo ţărişoară, de obicei din vestul Europei,  lasă-n urmă o dâră de bale, mai ceva ca un limax în zilele lui bune şi-o lungă listă de urale. Nu-s patriotă, nu voi fi, însă nu de-asta nu voi aprecia ce am. Cred că totul se rezumă la om, la bipezii ce populează arealul vizitat, iar într-adevăr, oamenii se comportă diferit şi frumos cu musafirii, ţine de educaţie, de maniere, de-asta nu poţi compara. Ce dracu’, e ca și cum tușica vine să te vadă și tu nu știi cine e, dar știi că nu poți s-o  dai afară că-ți modifică nivelul  visteriei  în bine. Există oameni pentru care comportamentul si etica contează.Problema noastră constă în populaţie  şi iată de ce: într-unul dintre aeroporturile ce brăzdează continentul ce-a oferit lumii mari genii, s-au ciocnit frontal doi români, şi-au cerut scuze într-o engleză scâlcită,  au trecut mai departe şi pam-pam, au făcut cunoştinţă stromelagului din dotare cu neamurile apuse ale celuilalt.
Tipic aş spune, chiar o dovadă sinceră de fair-play. Atunci,  al meu beculeţ s-a aprins: lăudăm ţările vizitate, uneori pe merit, alteori pentru că vedem ce nu avem şi-am vrea, iar de aceea făurim ţărilor imagini false, căci nu locul propriu-zis este cel ce ne induce o opinie, ci oamenii; din comportamentul  lor derivă caracteristicile oraşului: curăţenia, organizarea,  etc, iar dacă până şi pentru o eroare băgam şi scoatem ceva, nu e de mirare ceea ce survine.


Mă amuză mentalitatea: atât de mult ne blamăm,  ne ruşinăm că suntem români, eventual ne certăm mămica că nu ne-a născut în locul potrivit, însă nimeni nu se gândeşte că schimbarea tre’ să înceapă cu el.

Oamenii au aşteptări mult prea mari de la ceilalţi, dar când vine vorba de potenţa personală şi exemplu, dau cu stângu’  în dreptu’ , mai ceva ca un fotbalist netalentat. O fi mai uşor să lauzi ceva ce nu ai şi să critici ce ai, dar parcă mai profitabil e să înveţi să te auto-depăşeşti.

Niciun comentariu: